Make your own free website on Tripod.com

 

 

Bli medlem av NORticats

Klubben

Styret

Oppdrettere

Kattunger

Medlemmenes katter

Nyheter

Utstillinger

Medlemssider

Linker

Hjem

 

Nyttig informasjon

om TICA

TICA show

TICA registrering

 


.
Påmelding
Ankomst til utstillingen
Plassering i hallen
Katalogen
Når skal du ta katten til showringen
Bedømmingen
Bedømmingsrekkefølgen
Finals
Titler

Ulike utstillings format

 

TICA show rules (ekstern link)

 


 

Et TICA show foregår på en helt annen måte enn et FIFe eller IDP show. De har et ringsystem der alle kattene blir dømt av hver av dommerene. Det vil si at på et 10 rings show, vil katten dømmes av 10 ulike dommere i løpet av en helg. Titler gis etter at katten har oppnådd en bestemt mengde poeng, disse poengene brukes også til å gi årlige titler som RW og IW. TICA's år går fra 1. mai - 30. april, og de årlige titlene blir kalkulert ut fra showresultater mellom disse datoene.

 

Det er tillatt med  maks 250 katter på et TICA show, og rundt 200 katter er et veldig bra antall.

 

Les mer om TICAshow under de ulike punktene nedenfor.
 

Til toppen


 

Påmelding
Du trenger ikke å registrere en katt i TICA for å delta på en TICA utstilling, men hvis du vil ha TICA titler og tjene poeng til Region og Internasjonal prisene må du registerere katten innen det andre TICA showet

Bruk et påmeldingskjema for å melde katten din på en utstilling. Noen klubber har disse på sin hjemmeside, andre har påmeldingskjemaer du kan skrive ut og sende inn. Skjemaene skal inneholde utstilte katts navn, rase, farge, registrerings nummer, fødselsdate og kjønn samt utstillerens egen informasjon. Datoformatet er ofte amerikansk, det vil si at du først skriver måneden, så dagen og til slutt året (MM/DD/YY)

Ingen påmeldingsavgifter blir tilbakebetalt i TICA.

I TICA er en katt "Kitten" mellom 4 og 8 måneder og "cat" over 8 måneder. En kastrert hann er "neuter" og en kastrert hunn er "spay", og disse konkurrerer i "alter" Kastrater går under fellesnavnet alter. En huskatt 4-8 mnd er HHP (House hold pet) kitten, og over 8 mnd HHP.
Vanligvis får du bekreftelse på påmeldingen per email eller i posten innen 10 dager etter at du har meldt på og har betalt.

 

 

Til toppenAnkomst til utstillingen
Når du ankommer utstillingen vil noen sjekke deg inn ved ankomstbordet, og gi deg utstillingspapirene og katalogen.


Deretter må kattene dine bli sjekket av veterinær. Veterinæren sjekker at hver katt ikke viser tegn til midd, lopper, sopp eller noen annen sykdom. Veterinæren kan avvise en katt.


Noen utstillinger tillater veterinærsjekken på utstillingshotellet dagen før selve utstillingen.
Du må vise et vaksinasjonskort som viser at katten din er vaksinert mot katteinfluensa og kattepest. Dette må vises for hver enkelt av kattene du har med deg.


Det er forbudt å stille tydelig gravide eller ammende katter, cryptorchide eller monorchide katter over 8 måneder er ikke tillatt.


Alle klør, foran og bak, skal være klippet før katten blir bedømt.
 

 

Til toppen


 

Plassering i hallen
Etter du har kommet gjennom veterinærkontrollen tar du med katten(e) dine til den plasseringen du har fått. Kattens nummer og utstillerens navn vil stå på buret. Katter som har samme eier blir plassert sammen. Burene kan dekoreres som på et FIFe show, men du kan også ta med ditt eget bur - noe som er vanlig på TICA show.


Katten vil kun bli håndtert av utstilleren og dommeren, så den trenger ingen nummerlapp rundt nakken.


Katalogen
Kattene er delt inn i hårlag, langhår (LH) og korthår (KH), og deretter inn i raser.
*LH kittens har nummer 1-50

*SH kittens har nummer 51-100
*LH cats har nummer 101-200

*SH cats har nummer 201-300
*LH Alters og Spays har nummer 301-350

*SH alters og spays har nummer 351-400
*LH HHPs fra nummer 401

*SH HHPs fra nummer 451

Når du mottar katalogen, så sjekk denne for feil i kattens rase, farge, kjønn eller alder. Du må kontakte Master Clerk'en for å gjøre noen forandringer i katalogen før bedømmingen begynner
Andre feil, slik som skrivefeil, kan bli sagt fra om til Master Clerk i løpet av dagen, siden dette ikke har noe å si for bedømmingen.


Det er viktig TICA registreringsnummeret (hvis katten er registrert) er korrekt siden dette blir brukt for å få poeng til de ulike titlene
 

Til toppenNår du skal ta katten til ringen
Bedømningen av en katt skjer i bedømingsområdet som vil bestå av flere ringer. Hver ring har en dommer, en Head Ring Clerk og kanskje en assistent/steward.

Head Ring clerk sikrer at de rette ustilte kattene blir ropt til ringen på rett tid, og skriver også ned dommerens beslutninger.

Katter innen en gruppe (f.eks lanhårede katter) blir vanligvis dømt i nummerert rekkefølge

Assistenten er ansvarlig for å holde dommerburene reine, men vil ikke håndtere noen katter.

Det vil finnes en bedømingsplan som gir deg en viss ide om når din katt vil bli bedømt i hver ring. Denne planen kan være i katalogen eller på egne ark.

Hver ring clerk vil gi serier av opprop. F.eks. dette er ring 1, korthårede katter 251 til 256 må komme til ring 1. Nummerene vil ropes opp på engelsk, da dette er det eneste ofisielle språket i TICA.  "This is ring 1, can we have shorthaired cats 251 to 256 to ring 1 please".


Det er din jobb som utstiller å passe på at katten din kommer til den rette ringen, og å sette den inn i det rette dommerburet som har ditt nummer.

Hvis din katt blir ropt opp til to ringer samtidig, si ifra til ring clerk'en umiddelbart og de vil fortelle deg hva du skal gjøre hvis dette skjer.

Når det skal tas ut katter til finals vil ring clerk'en bare si at nummerene for kitten finals i ring 2 er satt opp. Så må du selv gå til ring 2 for å se om din katt har et nummer på et av dommerburene.

"the numbers for kitten finals in ring 2 are ready". Dersom din katts nummer kommer opp i en final samtidig som bedømning i en annen ring, skal katten alltid gå til bedømningsringen.
 

Til toppenBedømningen
Under bedømningen vet dommerene bare kattens rase, farge, kjønn og alder.

Det er ingen separate klasser for hanner og hunner

Selv om bedømingen kanskje er raskere enn i f.eks. FIFe show, så har dommerene blitt trent til å bedømme en katt krorrekt. TICA dommere bruker ikke så mye mindre tid på å bedømme selve katten, men siden det ikke finnes en skriftlig dommerseddel virker det til å gå mye raskere.


Dommeren tar katten ut av dommerburet, setter den på dommerbordet, bedømmer katten mot den skrevne standarden og setter katten tilbake i dommerburet.


Snakk IKKE til dommeren med annet dommeren spesifikt spør deg om noe. Hvis det er noe du må meddele dommeren, så snakk til ring clerk'en og hun eller han vil si i fra til dommeren.

Når ring clerken har snudd nummerlappen på ditt dommerbur så er dette et signal om at du skal ta katten din ut fra dommerburet og tilbake til utstillingsburet.


Utstillingen vil kanskje gi en papir farge eller divisjon rosett som du kan ta med deg. Du kan finne dette nyttig for å finne ut hvilke poeng katten din har fått mot titler.

Under finals, ta katten din ut av ringen sammen med din final rosett så raskt dommeren har anonsert best cat/kitten/alter/HPP

 

Til toppen


 

Bedømingsrekkefølgen
Først blir alle katter av samme rase og farge dømt mot TICA standarden for rasen. Opp til 5 katter blir valgt som beste katter i den bestemte fargen i rasen. Blå er beste sløyfe, rød er nr2, gul nr3, grønn nr4 og hvit nr5.


Etter å ha dømt alle fargene innen en divisjon (f.eks. tabby eller lynxpoint) vil det velges best i divisjon. svart eller grå er best, lilla er nr 2 og orange er nr 3.


Dommeren kan velge å si hvem de synes er best i rasen totalt sett, men må ikke. Denne plasseringen teller ikke mot titler (gir ingen ekstra poeng).

 

Til toppen


 

Finals
Etter at dommeren har sett alle kittens, cats eller alters vil dommeren annonser hvilke katter som er best av alle som er dømt. En specialty final (sp) har bare langhårede eller korthårede katter, en all breed final (ab) har katter av begge hårlag.


Finals er "best in show" for den ringen. Ring clerken annonserer bare finals nummerene er klare og sier ikke selve nummerene slik unngår man å påvirke en annen dommer som dømmer en annen ring. Det er ditt ansvar å sjekke om din katt er en av nummerene og ta med katten til ringen hvis den har oppnådd en final.


Som regel blir ikke en katt som ikke har vunnet beste eller nestbeste i divisjonen en final katt, men sjekk alikevel.


Dommeren vil forklare sine plasseringer, mellom topp 5 og topp 10 - avhengig av hvor mange katter som er dømt, Minst 25 katter må være tilstede for å få en topp 10, 20 eller færre gir en topp 5. (24 er topp 9).


Det er vanlig å takke dommeren når du forlater ringen dersom katten din har kommet til en final.

 

Til toppen


 

Titler
TICA har 6 nivåer av sine titler, og ulikt FIFe tildeles titler på grunnlag av hvor mange poeng katten har fått på utstillinger i stedet for å samle certificater. At dette går på et poengsystem betyr også at en katt kan få mer enn 1 tittel per show. F.eks kan katten bli Champion og avansere til både Grand Champion og Double Grand Champion på sitt første show som voksen, dersom katten er av høy nok kvalitet og får nok finals. Til forskjell fra FIFe får også huskatter titler hvor Champion er byttet ut med Master. TICA er den eneste organisasjonen hvor huskatter får titler på helt lik linje med rasekatter.

Dette er TICA's titler og deres forkortelser;

Cats

Alters

HHPs

CH -

Champion

CHA -

Champion Alter

MS -

Master

GC -

Grand Champion

GCA -

Grand Champion Alter

GRM -

Grand Master

DGC -

Double Grand Champion

DGCA -

Double Grand Champion Alter

DGM -

Double Grand Master

TGC -

Triple Grand Champion

TGCA -

Triple Grand Champion Alter

TGM -

Triple Grand Master

QGC -

Quadruple Grand Champion

QGCA -

Quadruple Grand Champion Alter

QGM -

Quadruple Grand Master

SGC -

Supreme Grand Champion

SGCA -

Supreme Grand Champion Alter

SGM -

Supreme Grand MasterKravene til disse titlene er som følger:

CH/CHA/MS:

300 poeng fra 2 ulike dommere og 1 final

GC/GCA/GRM:

1000 poeng med 6 finals av 4 ulike dommere, topp 5 SP eller topp 10 AB

DGC/DGCA/DGM:

1000 (2000 totalt) ekstra poeng, 1 final i topp 5 SP eller topp 10 AB

TGC/TGCA/TGM:

1000 (3000 totalt) ekstra poeng, 1 final i topp 5 SP eller topp 10 AB

QGC/QGCA/QGM:

1000 (4000 totalt) ekstra poeng, 1 final i topp 5 SP eller topp 10 AB

SGC/SGCA/SGM:

2000 ekstra poeng (6000 totalt)

og en best cat/kitten/alter/HHP (topplassering i en final).

Denne best cat plasseringen på oppnås etter at katten har blitt QGC

 

Norge, Sverige og Danmark har en isolert område status på grunn av antall show, dommere og importreglementet til Norge/Sverige. Derfor blir kravene til titler her langt lavere.

 

Krav til titler i isolert område:

CH/CHA/MS:

150 poeng fra 2 ulike dommere og 1 final

GC/GCA/GRM:

500 poeng med 3 finals av 2 ulike dommere, topp 5 SP eller topp 10 AB

DGC/DGCA/DGM:

500 (1000 totalt) ekstra poeng, 1 final i topp 5 SP eller topp 10 AB

TGC/TGCA/TGM:

500 (1500 totalt) ekstra poeng, 1 final i topp 5 SP eller topp 10 AB

QGC/QGCA/QGM:

500 (2000 totalt) ekstra poeng, 1 final i topp 5 SP eller topp 10 AB

SGC/SGCA/SGM:

1000 ekstra poeng (3000 totalt)

og en best cat/kitten/alter/HHP (topplassering i en final).

Denne best cat plasseringen på oppnås etter at katten har blitt QGC


Selv om du ikke får best i farge eller divisjon kan katten din få final.

Du får poeng for best i farge, best i divisjon og final etter følgende tabeller:

 

Best of Color Class, BOC (SP or AB)

Best

2nd

3rd

4th

5th

25

20

15

10

5

blå

rød

gul

grønn

hvit


 

Best of Division, BOD (SP or AB)

Best

2nd

3rd

25

20

15

svart

lilla

oransje

 

 

Allbreed Final Points

Best Cat

2nd

3rd

4th

5th

6th

7th

8th

9th

10th

200

190

180

170

160

150

140

130

120

110

 

 

Specialty Final Points

Best Cat

2nd

3rd

4th

5th

6th

7th

8th

9th

10th

150

140

130

120

110

100

90

80

70

60


 

Regional og International Winner
Topp 2 katter i hver farge av deres respektive raser får et bevis på at de er beste eller nestbeste i TICA det året.

Alle utstillte, TICA registrerte katter, konkurrerer om titlene RW og IW per showår (1. mai - 30. april). Rase eller andre kongresser teller ikke mot disse titlene.

RW gis til topp 20 kittens, cats, alters, HHP og topp 10 HHP kittens i en TICA region
Det er 50 tellende ringer på cats, og 30 tellende ringer på de andre

Topp 10 kittens, cats, alters og HHP og HHP kattunger blir avbildet i TICA yearbook, gratis.

IW gis til topp 20 langhår og topp 20 korthår cats i hele TICA, samt topp 20 totalt kittens, alters, HHPs og HHP kittens. Disse får bildet i TICA yearbook gratis.

 

I poengene mot RW og IW teller også antall slåtte katter.

F.eks; Hvis katten ikke får en final, men ble 3. beste i rasen og det var 21 katter i rasen. Får den 18p.

Andre TICA titler

Lifetime Achievment Award, LA

Gis til katter som har utmerket seg i utstillingssammenheng i minst 3 ulike klasser eller år. En av disse må være en IW tittel, de to andre kan være IW eller RW. Den klassen og året katten får en IW, regnes ikke RW i samme klasse og år med.

 

F.eks. Kan en katt som har blitt IW kitten, RW cat og RW alter, eller RW cat i to ulike år få tittelen LA.
 

Outstanding Sire, OS og Outstandig Dam, OD

OS gis til en hannkatt som har fått minst 10 avkom som har oppnådd tittelen GC/GCA

OD gis til en hunnkatt som har fått minst 5 avkom som har oppnådd tittelen GC/GCA

 

Til toppen


 

Ulike utstillings format

Det finnnes 3 ofte brukte format av en TICA utstilling.

 

Den typen utstillinger som krever mest dommere og som er mest tradisjonell (må ikke forveksles med hva TICA mener når det snakkes om traditional shows, dette er FIFe format show), er at man har 8-14 ulike dommere og at kattene vises for hver dommer en gang i løpet av helgen.

 

En vanlig form, spesielt for klubber som er i oppstartsfasen, er å ha et back to back show. Dette betyr at man har 4-7 dommere som alle dømmer kattene 2 ganger slik at man totalt sett har 8-14 ringer. Dommerene dømmer da kattene 1 gang på lørdag og 1 gang på søndag.

 

Alternativt format show, er et show hvor alle kattene dømmes 2 ganger i løpet av en dag. En gang om morgenen og en gang om kvelden.